- γάβρος ή γαύρος
- Ψάρι τελεόστεο, γνωστό και ως αντζούγα, πολύ διαδεδομένο στη Μεσόγειο, στον Εύξεινο Πόντο, στη Βαλτική και στον Ατλαντικό, κατά μήκος των ακτών της Ευρώπης και στης βόρειας Αφρικής. Η επιστημονική ονομασία του είναι εγγραυλίς η εγκρασίχολη. Το σώμα του γ. έχει σχήμα ατρακτοειδές και μήκος από 10 μέχρι 20 εκ. Καλύπτεται με λεπτά λέπια ανοιχτού κυανού χρώματος στη ράχη, αργυρού στις πλευρές και στην κοιλιά και χρυσού στο κεφάλι. Έχει μεγάλα μάτια, το ρύγχος του είναι κωνικό, το κάτω σαγόνι προεξέχει και το στόμα του βρίσκεται στο κατώτερο τμήμα του. Τα χαρακτηριστικά αυτά κάνουν τον γ. να διακρίνεται από τη σαρδέλα.
Την άνοιξη ο γ. ανεβαίνει κατά πολυπληθή σμήνη στην επιφάνεια της ανοιχτής θάλασσας και το καλοκαίρι αναπαράγεται με αβγά. Τα μικρά αναπτύσσονται γρήγορα και κατά το φθινόπωρο φτάνουν τα 8 εκ. Την εποχή αυτή, μικρά και ενήλικα κατεβαίνουν σε βάθος 100 μ., όπου παραμένουν ολόκληρο τον χειμώνα και ο κύκλος επαναλαμβάνεται με την έναρξη της επόμενης άνοιξης. Από παρατηρήσεις που έγιναν στη Βόρεια και στη Βαλτική θάλασσα επιβεβαιώνεται ότι ο γ., εκτός από αυτή την περιοδική κατακόρυφη μετακίνηση, πραγματοποιεί και αληθινές μεταναστεύσεις.
Το ψάρεμα του γ. γίνεται το καλοκαίρι με δίχτυα κυκλικά ή συρόμενα στον βυθό. Διατίθεται στο εμπόριο είτε νωπός είτε διατηρημένος με αλάτι σε βαρέλια ή δοχεία.
Ο γάβρος ζει στον ανατολικό Αντλαντικό και στη Μεσόγειο. Διακρίνεται από τη σαρδέλα από τα μεγάλα μάτια και τη στοματική σχισμή που έχει στο κάτω μέρος του ρύγχους.
Dictionary of Greek. 2013.